האם ניתן/כדאי לתזמן השקעות בפרייוט אקוויטי (Priavate Equity)?
יש גופים או אנשים שחושבים שבתקופה כזו של חוסר וודאות כלכלית כדאי לעצור ולנוח קצת מהשקעות ב PE. הסתכלות על ה Data מצביעה שזה עלול להיות רעיון לא טוב לנסות לתזמן בניית פורטפוליו כזה!
נתחיל במראה של גרף אופייני של קריאות וחלוקות של כסף ע”י קרן Private Equity:
אז התשובה הקצרה לשאלה הזו היא – לא!!!
כתבת המקור נכתבה ע”י Kimling Fink & Richard Wells
יש מי שחושב בתקופה כזו של חוסר וודאות כלכלית שכדאי לעצור השקעות ב PE. מבט על הנתונים מלמד שזה עלול להיות רעיון לא לא מוצלח.!
נתחיל במראה של גרף אופייני של קריאות וחלוקות של כסף ע”י קרן Private Equity:

קרנות PE מתאפיינות בכך שיש להן תקופת השקעה של בין 3-5 שנים ולאחר מכן תקופה של “קציר” (מימושים) שנמשכת בין 3-5 שנים ולעיתים אף יותר.
שתי נקודות מאוד ברורות עולות מהגרף למעלה (1) אנחנו אולי יכולים לנבא מה יקרה מבחינה כלכלית בטווח הקצר (גם לא בטוח), אבל (2) מה שאין ביכולתנו לנבא זה מה תהיה הסביבה הכלכלית לאורך כל תקופת ההשקעה ובטח שלא על פני כל תקופת חיי הקרן (שיכולה להיות גם יותר מ 10 שנים), כאשר ברור שלתיזמון המימושים יש חשיבות גדולה..
אם כבר עוסקים בניסיון לתזמן השקעות ב-PE, הרי שניתן להניח שהביצועים של וינטג’ים של תקופות משבר טובים יותר מאלו של בקופות שיא (אנחנו נותנים שמות לקרנות/וינטג’ים לפי השנים שבהן הן החלו. כך שקרן שהתחילה ב 2014 נקראת וינטג’ 2014 , או בעברית בציר 2014).
הגרף הבא מתאר את ה IRR הממוצע לשנה לפי וינטג’ים לפי שנת תחילת הוינטג’:

ניתן להבחין מהגרף למעלה שבחירה ב”הקפאת השקעות” בקרנות PE בתקופות משבר אינה דבר רצוי. אני מניח שגם נשמע הגיוני שקרנות PE שמבצעות את ההשקעות שלהן תוך כדי משבר נהנות מוואליואציות אטרקטיביות יותר והזדמנות להשקיע בחברות שעברו/עוברות כבר איזשהו סינון טבעי.
על אף הנוחות בתיאוריה הזו, לא נראה שהיא מספרת את כל הסיפור. הטבלה הבאה מציגה תמונה קצת יותר מורכבת:

נבדקו התוצאות של קרנות PE שנפתחו בתקופות של שווקים דוביים בהשוואה לתוצאות קרנות PE שנפתחו בתקופה של שווקים שוריים בשנים 2000 עד 2018. הבדיקה התמקדה בשני מדדים: (1) ה IRR ו (2) ה TVPI שהוא סה”כ הערך שנוצר ע”י חלוקות וערך החברות הנותרות חלקי כסף שהקרן קראה לו.
ניתן לראות שבעוד ה IRR מראה תוצאות טובות יותר לוינטג’ים שהתחילו בשנים של שוק דובי, ה TVPI מראה תוצאות טובות יותר בשנים של וינטג’ים שהתחילו בשוק שורי. אמנם היתרון של ה TVPI (באחוזים) בשנים שוריות קטן בהרבה מאשר היתרון של ה IRR (באחוזים) בשנים דוביות, אבל עדיין יש קשר הפוך.
בהסתכלות על חלק מהשנים ניתן גם לראות שלעיתים וינטג’ים שהתחילו בשנים ישר אחרי שוק דובי גם הם היו בעלי תוצאות מעולות (לדוגמא 2016-2017).
לסיכום, אם יש מסקנה אחת שניתן להסיק מכל מהמידע הזה, היא שלא כדאי לנסות לתזמן השקעות ב PE, ואם החלטנו להשקיע בסוג זה של השקעות, אז כדאי לגוון את ההשקעות על פני הוינטג’ים השונים ולדבוק בתוכנית מוסדרת שפורסת את ההתחייבויות על פני שנים.