מחירי הנפט העולים מניעים התאוששות במחירי המניות הירוקות

מחירי הנפט העולים מניעים התאוששות במחירי המניות הירוקות

מאת אנסטסיה אמורוסו ה-13 באוקטובר, 2021

בשעה שמשקיעים מזהים שאנרגיה מתחדשת היא עתיד האנרגיה, סביר שדלק ממאובנים ישמור על המקום הגבוה שהגיע אליו בטווח הקרוב.

הנפט עלה למחיר של 80 דולרים לחבית השבוע, המחיר הגבוה ביותר שלו מאז 2018, ולפני זה, מאז 2014. שווקי ההון נפלו כאשר זכרונות של חביות נפט שעלו יותר מ-100 דולרים וחשש מירידה בדרישה הבהילו את המשקיעים. מאמרים בחדשות שהדגישו את העלויות הגובהות של תחומי הפלדה, הכימיקלים והשירותים, ואת סגירתם של מפעלים ותחנות כוח בשל חוסר בדלק לא עזרו לרגשות הגואים. אבל מי שנותרו ירוקים (ומרוויחים) השבוע, הם דווקא שני מגזרים ירוקים: מניות של אנרגיה נקייה ושל רכבים חשמליים (EV). מכאן נדרשת שאלה – האם מחירי הנפט הגואים והחוסר בדלק יתרמו למעבר מהיר יותר לאנרגיה מתחדשת?

Chess

בטור השבועי שלנו, נבחן את הסיבה לכך שסביר להניח שהנפט ישמור על הדומיננטיות שלו – לפחות לעכשיו. ראשית, תשתית האנרגיה העולמית אינה מוכנה עדיין להשתלטות של האנרגיה הירוקה. עם כיסוי של כ-70% מהפחמן הדו–חמצני על ידי התחייבויות אפס, עם זאת, העולם לא אמור לחזור להסתמך על הנפט והפחם. במקום זאת, לדעתנו, צריכה להיות דחיפה לגוון במקורות האנרגיה כך שיכללו יותר אנרגיה מתחדשת, במיוחד משום שהעלייה במחירי הנפט, הפחןם והגז הטבעי הופכת את הכלכלה של האנרגיה המתחדשת לטובה יותר.

העולם עדיין לא מוכן לזמן השיא, ועד שיהיה מוכן, הנפט יישאר דומיננטי

הדרישה לנפט צפויה להתייצב עד שנת 2030, כאשר השימוש ברכבים חשמליים צפוי להגיע ל-34% מהמכירות ברחבי העולם, ולעלות מ-6% שהוא נמצא בהם היום. ואפילו אז, הנפט עדיין יהיה מקור האנרגיה העליון בשל השימוש הנרחב שנעשה בו במגזרי התחבורה והתעשייה, שני תחומים שקשה לטהר מפחמים, כמו דלק מטוסים וייצור פלדה ומלט.

 

בטווח הקצר, כאשר הניידות והנסיעות חוזרים לרחבי העולם והחורף מתקרב, הדרישה לנפט עולה לצרכי כבישים, תעופה וחימום. המעבר מגז לנפט נגרם כתוצאה ממחירי הגז הגבוהים באירופה ומחוסרים באסיה, והוא כנראה יוסיף דרישה של750,000 חביות נפט ביום.

כאשר סביר להניח שהדרישה רק תעלה, השאלה הופכת להיות מתי תגיע האספקה. העולם מיועד להגיע לחוסר של 1.1 מיליון חביות / יום עד דצמבר, והמלאי של ה-OECD נמוך ב– 131.2 מיליון חביות מהממוצע לחמש השנים. למרות שיש כמה דרכים שבהם היצרנים יכולים לפתוח את צווארי הבקבוק של שרשרת האספקה, אף אחת מהדרכים האלה אינה עומדת להתרחש.

מתוך חסימה של שינויים פתאומיים בייצור, מחירי הנפט ככל הנראה יישארו גבוהים בטווח הזמן הקרוב. בטווח הזמן הרחוב יותר, אנו עשויים לראות את מחירי הנפט נשארים גבוהים יותר משום שיצרני הנפט והגז האמריקאים חותכים את המכסות שלהם בנוקשות מאז 2014, ואילוצי האספקה ממשיכים. כנגד הנפילה הזאת, הון האנרגיה צריך להיות נתמך, ויש לרכוש חוסרים. יש הרבה מה לאהוב בבסיסי האנרגיה כרגע, כולל רווחיות בריאה וציפייה לתזרים חופשי, יכולת שכנוע נמוכה והערכות אטרקטיביות.

בטווח הארוך יותר, משבר האנרגיה הנוכחי מוסף לחץ לניקוי מפחמן ולגיוון במקורות האנרגיה

מחיר הפחם זינק ביותר מ-204% ומחיר הגז הטבעי גבוה ביותר מ-110% בהשוואה לשנה שעברה, וגורם לרווח שנתי מרשים של 61% בתחום הנפט. זה אמור להפוך את העלות המאוזנת של החשמל (LCOE) המשתמש באנרגיה מתחדשת כמו אנרגיית רוח ואנרגיה סולארית לאטרקטיבית אפילו יותר.

לדוגמה, נכון למחצית הראשונה של 2021, העלויות חושבו בהנחה שהגז הטבעי באירופה יעלה מ-3.70$/MMBtu ב-2020 לבערך 5.77$/MMBtu ב-2050 במונחים ריאליים בהשוואה ל-30$/MMBtu שהוא נסחר בהם כיום. בתחום הגז הטבעי בארצות הברית, ההנחה במודל נעה בין 2.68$ ל-4.70$/MMBtu במונחים ריאלים עד 2050, בהשוואה ל-5.44$/MMBtu למחיר האחרון של ה-Henry Hub. עבור הפחם הסיני, הממוצע המשוער נע בין 85$/טון בהשוואה למחיר הנוכחי של 145$/טון בחלק מהנמלים בסין.

ואפילו אם העליות העכשוויות במחיר לא יישמרו (במקרה הנדון – סין העניקה מנדט ליצרני הפחם להעלות את האספקה כדי להתמודד עם חוסרים), כשמתבוננים רחוק יותר, החזרה לפחם אינה אפשרות ברת קיימא כאשר קיימים מקורות אנרגיה זולים ונקיים יותר ועלות החשמל המיוצר על ידי פחם צפויה לעלות עם הפסקות נוספות בייצור. בינתיים, תת–ההשקעה בנפט ובגז עשויה להוביל גם למחירים גבוהים יותר.

עבור הצרכנים, מעבר לאנרגיה נקייה יותר, כמו אנרגיה סולארית באזורי מגורים, יכולה להיות הגיונית גם במובן שאינו כלכלי. התקנה של מתקן אנרגיה סולארית על הגג בשילוב עם מערכת אחסון אנרגיה, לדוגמה, יכולה לסייע לצרכנים להשתלט על עלויות החשמל שלהם במהלך החורף ולספק עצמאות מהרשת (או לפחות גיוון במקור אספקת האנרגיה) כאשר מחירי החשמל תלויים באספקה / דרישה העולמית ו/או כאשר ההישנות הגוברת והולכת של אירועי מזג אוויר קיצוני הופכים את הרשת הכללית לאמינה פחות. ואכן, עם מספר אירועי מזג האוויר הקיצוני שאמורים להגיע לשיאים חדשים ב-2021, היתרונות של הוספת לוחות סולאריים ומערכות אחסון אנרגיה עשויים לעלות על עלויות ההתקנה.

לגבי רכבים חשמליים, המחירים עשויים להיות מומרים עם אלה של מכוניות רגילות בקצב מהיר יותר מהצפוי, בהתחשב בעלייה במחירי הדלק לאורך שבע שנים. ארצות הברית הייתה אמורה להגיע לשוויון בשנת 2024, לעומת סין שהייתה אמורה להגיע לשוויון הזה בשנת 2021, בהנחה של מחיר של 51$ לנפט. עם מחירי הנפט הגואים, השוויון הזה עשוי להתרחש מוקדם יותר מהצפוי.

כל זה יכול להסביר את העלייה במתקיני האנרגיה הסולארית הביתית, ברכבים החשמליים וביצרני הסוללות עד כה השבוע. בחמשת הימים האחרונים האנרגיה הנקייה עלתה ב-7.5% והרכבים החשמליים עלו ב-3.9% בהשוואה ל– S&P 500 שירד ב-0.5%- בלחץ מחירי הנפט הגבוהים.

ואכן, אנרגיית מגורים סולארית נמצאת במסלול לשנת שיא ב-2021, עם תפוקה של 4.5GW מותקנים או עלייה של 35% ב-2020. מכירות הרכבים החשמליים צפויות לעלות מ-3.1 מיליון יחידות ברחבי העולם בשנת 2020 ל-5.6 מיליון יחידות ב-2021. וברמה העולמית, השאיפה הירוקה חזקה מאוד ברחבי אירופה וסין, המטרגטים נתח של 32% ושל 20% מהאנרגיה המתחדשת בחשמל, בהתאמה, עד 2030, ו-38 מדינות בארצות הברית קבעו גם הן מטרות בתחום האנרגיה המתחדשת. כלכלה משופרת תהפוך את המטרות האלה לברות השגה.

לקראת ועידת האו״ם לענייני אקלים (COP26) בנובמבר הקרוב, ובאמצע שנת שיא של אירועי מזג אוויר קיצוני, המחויבות העולמית לאנרגיה מתחדשת ולרכבים חשמליים ככל הנראה תגדל, במיוחד כאשר אנו עומדים בפני עלייה במחירי מוצרי הצריכה.

השקעה במעבר האנרגיה – בשוק הפרטי

למשקיעים המבקשים להשתתף במעבר האנרגיה יש אפשרויות בשווקים הציבוריים והפרטיים. מערכת האנרגיה המתחדשת העתידנית תכלול מקורות מסורייים ומתחדשים של כוח, שכל אחד מהם משמש כדי לגבות את השני. לדוגמה, מפעלי גז טבעי יידרשו כדי לייצב את ייצור החשמל מאנרגיה מתחדשת כאשר השמש אינה זורחת או כאשר הרוח אינה ננושבת. ומתקני אנרגיה סולארית עם התקני אחסון חשמל יכולים לספק חשמל במהלך הפרעות הקשורות למזיג האוויר, שבמהלכן נפסקת האספקה המסורתית. בנוסף, יידרשו השקעות כדי להפוך את האנרגיה המסורתית ואת האנרגיה המתחדשת לנייטרלית ככל האפשר.

עבור המשקיעים, מבחינה טקטית אנו ממליצים להישאר לאורך זמן בהשקעות של נפט וגז, משום שהבסיס שלהן משופר. גם אנחנו רוכשים אנרגיה נקייה. בסיכומו של דבר, חלק גדול של המעבר בין תחומי האנרגיות מתרחש בשווקים הפרטיים, שבהם חברות פורצות דרך משפרות את יכולות האחסון של התקני האחסון של האנרגיה הסולארית ושל אנרגיית הרוח, ומפתחות טכנולוגיות חדשות של לכידת פחמן חדש, דלקים סינתטיים ללא פחמן, וטכנולוגיות מימן. קראו את הפרשנות שלנו להזדמנויות השקעה בטכנולוגיה נקייה למידע נוסף.