לא על ה GP לבדו
חשיבותו של ה-FEEDER (קרן הגישה) בהשקעה בקרנות אלטרנטיביות
כשמשקיעים בקרנות אלטרנטיביות יש חשיבות מכרעת לבחירת מנהל קרן (GP) איכותי, עם יכולת ניהול השקעות מוכחת בתחום ההתמחות של הקרן וביצועים שתומכים בכך. אבל כשמקבלים החלטת השקעה בקרן, לא די להסתכל על מנהל הקרן ותחום ההשקעה, חשוב גם להבין איך ההשקעה בקרן ״עטופה״ – איך היא מגיעה אלינו. אחת ה״עטיפות״ הנפוצות היא ה-Feeder (קרן הגישה). מהו ה-Feeder? מתי יש בו צורך? למה כדאי לשים לב?
לא בכל הקרנות אנחנו, הישראלים, יכולים להשקיע באופן ישיר. קרנות אמריקאיות (או עם זיקת מס אמריקאית) עשויות לייצר אצל המשקיעים בהן חבות מס אמריקאית, כמו חבות מס ירושה. כדי להימנע מחבות מס אמריקאית, השקעה של ישראלים בקרנות אמריקאיות נעשית באמצעות Feeder (קרן גישה) שנבנה באופן שמהווה חסם מס (Tax Blocker) אמריקאי. ה-Feeder הקלאסי שמשמש אותנו, הישראלים, הוא Feeder קיימני (ישנם סוגי Feederים נוספים). יתרון נוסף לשימוש ב-Feeder הוא האפשרות להשקיע בקרן בסכומים קטנים יחסית. הרבה מנהלי קרנות אינם מעוניינים להתעסק עם סכומי השקעה כאלו. ה-Feeder מאפשר לרכז השקעות בסכומים נמוכים ולהעביר אותן להשקעה בקרן הבסיס. כלומר, ה-Feeder משמש כקרן גישה לקרן הבסיס. הוא מחויב להעביר את כספי המשקיעים לקרן הבסיס ויהווה בדרך כלל שותף מוגבל (LP).
כאשר משקיעים באמצעות Feeder, צריך לשים לב למספר נקודות:
- חשוב לדעת מי הגוף שמתפעל את ה-Feeder ולבחון האם יש לו את היכולות והאמצעים הנדרשים לתפעול מקצועי ואמין של ה-Feeder. אם עולה בעיה או מתעוררת שאלה – מי שיתן את המענה הוא מתפעל ה-Feeder.
- יש לוודא שה-Feeder אכן מעביר כראוי את כספי המשקיעים לקרן הבסיס, ואינו עוסק באופן עצמאי בהשקעות.
- יש להיות מודעים לעלויות ה-Feeder, שמקטינות את תשואת הנטו של המשקיע. Feederים רבים מתנהלים כקרנות ובדרך כלל גובים דמי ניהול נוספים על אלה שגובה קרן הבסיס, ולעיתים גם דמי הצלחה. מעבר לכך, קיימות בכל Feeder גם הוצאות תפעול שוטפות (עלויות חשבונאיות, משפטיות וכד׳) שגם אותן חשוב להביא בחשבון.
כל ה-Feederים לקרנות שנמצאות על מערכת iFunds, מתופעלים על ידי חברת iCapital.
חברת iCapital היא מתפעלת ה-Feederים המובילה בעולם, ומפוקחת על ידי ה-SEC (רשות ניירות ערך האמריקאית). מעבר לכך שהיא מספקת פתרון מקצועי ואמין לתפעול ה-Feederים, תפעול ה-Feeder על ידי iCapital מייצר 2 יתרונות נוספים. האחד הוא ה-Due Diligence (בדיקת נאותות) שמבצעת iCapital לבחינת איכות ניהול קרן הבסיס וההשקעות שהיא מבצעת. השני הוא יתרון המס שנוצר בשל העובדה ש-iCapital היא חברה אמריקאית. אם מתפעל ה-Feeder הוא גוף ישראלי, הוא עלול לייצר אצל המשקיע חבות מס בישראל, גם לפני שהמשקיע זכה לראות הכנסות או רווחים מההשקעות בקרן. העובדה שמתפעל ה-Feeder הוא גוף אמריקאי לא פוגעת ביכולתו לשמש כחסם מס אמריקאי, אבל מאפשרת לו לשמש גם חסם מס ישראלי ובכך לדחות את המס הישראלי בו חב המשקיע עד למועד מימוש ההשקעה (או קבלת רווחים מההשקעה).
בנוגע לעלויות ה-Feeder, אנחנו ב-iFunds מקפידים להציג את דמי הניהול שגובה ה-Feeder באופן ברור ושקוף, ובנפרד מדמי הניהול בקרן הבסיס. בנוסף, אנחנו מקפידים שלא לגבות דמי הצלחה ב-Feeder. ובאשר לעלויות התפעול של ה-Feeder, ככלל עלויות אלו נמוכות בשל יכולות תפעול ה-Feederים והיתרונות לגודל של iCapital. בנוסף, אנחנו ב-iFunds מבצעים מעקב שוטף אחר עלויות אלו ומוודאים שהן אינן חריגות.
לסיכום: לא על ה-GP לבדו יחיה המשקיע. יש להסתכל גם בקנקן ולא רק במה שיש בו.