בשבועות האחרונים אנו עדים לתנודתיות גבוהה בשווקים הסחירים, על רקע חששות המשקיעים משינויים שהממשל החדש בארה"ב עשוי לבצע במדיניות הכלכלית והפוליטית. נכון לזמן כתיבת שורות אלו, מדד המניות העולמי ירד בכ-10% במהלך חודשיים, בחישוב דולרי. אמנם מדובר בירידה בהיקף שאינו חריג, אולם ירידה זו אינה מספרת את כל הסיפור כיוון שהתנודתיות במהלך התקופה הייתה גבוהה מאוד, כאשר מדד ה-VIX (המבוסס על התנודתיות הגלומה באופציות על מדד s&p500) הגיעה לרמות שלא נראו מאז הקורונה ב-2020. במקביל, המרווחים בשוק האג"ח עלו, כאשר המרווח הממוצע בין אגרות המסווגות high-yield לאג"ח ממשלתי בארה"ב עלה בכ-150 נקודות בסיס.
ירידות השערים בשווקים הסחירים, במקביל לעלייה באי-הוודאות, מייצרות עבור חלק מהמשקיעים סימני שאלה לגבי הרכב תיק ההשקעות שלהם, ובכלל זה גם לגבי ההחזקה בקרנות אלטרנטיביות.
כדאי להפריד פה בין שתי השפעות שונות:
- עליה באי הוודאות הפיננסית מצד המשקיעים, שיכולה להביא לבהלה ולירידות חדות בשווקים הסחירים. השפעה זו לא צפויה לבוא באופן מהותי לידי ביטוי בתוצאות הקרנות האלטרנטיביות.
- הרעה בפועל בביצועים של נכסי הבסיס: רווחי חברות, החזרי חובות, דמי שכירות מנדל"ן (לדוגמא עליה בשיעור הכשלים בשוק החוב). השפעה זו צפויה לבוא לידי ביטוי הן בשוק הסחיר והן בשוק האלטרנטיבי, אם כי בתזמון שונה. התוצאות של כל קרן אלטרנטיבית בהשוואה לאפיק הסחיר הרלוונטי, על פני זמן, יהיו תלויות ביכולותיו של מנהל הקרן.
כל עוד השווקים נמצאים תחת ההשפעה הראשונה, השוק האלטרנטיבי צפוי לביצועים גבוהים משמעותית מהשוק הסחיר. כפי שכתבנו פעמים רבות במהלך השנתיים האחרונות, בהן אפיקי המניות רשמו עליות חדות:
"התמחור באפיקים הסחירים נקבע במידה משמעותית לפי סנטימנט המשקיעים והתפתחות הציפיות לרווחיות הפירמות, בעוד התמחור ברוב האפיקים האלטרנטיביים מושפע במידה רבה משערוך הנכסים. שיערוך זה מבוצע בדרך כלל בהדרגתיות, ומושפע מהערכות הקרנות עצמן לגבי השווי הכלכלי של הנכסים. באופן זה, התנודתיות בשווקים הסחירים גבוהה יותר מזו והמגמות קצרות הטווח חזקות יותר, לשני הכיוונים. גם כאשר שוק המניות העולמי מזנק וגם כאשר הוא צונח."
חוב פרטי – קרנות בתחום עשויות למצוא הזדמנויות משמעותיות. בתקופות של חוסר וודאות בשווקים, חברות מתקשות לעיתים לגייס הון בשוק הציבורי, ומפנות יותר להלוואות פרטיות כחלופה לאשראי הבנקאי, במיוחד כאשר תנאי האשראי של הבנקים הופכים מוגבלים או יקרים יותר. היתרון הגדול של קרנות מהסוג הזה, הוא שהתנודתיות בשוק הסחיר כמעט ואינה משפיעה על תמחור ההלוואות, שכן קרנות אלו בדרך כלל מעניקות הלוואות עם ריביות משתנות, ולעיתים אף עם מרווחים גבוהים יותר.
הון פרטי – תקופות של תנודתיות בשווקים עשויות להקטין את היכולת למכור חברות ולבצע אקזיטים. עם זאת, החברות שמנוהלות היטב יכולות להימצא במצב טוב יותר לניהול סיכונים ולהתמודד עם ירידה בשווי שוק.
תשתיות- תשתיות מסורתיות (כגון מים, תחבורה, אנרגיה) נשענות על הכנסות יציבות ומחזיקות חוזים ארוכי טווח (ולעיתים גם עם הגנה רגולטורית), ולכן פחות רגישות לתנודתיות בשווקים הסחירים.
נדל"ן מניב– נכסים מניבים (כגון משרדים, דירות להשכרה, מרכזים לוגיסטיים) נהנים בדרך כלל מהכנסות יציבות מדמי שכירות, ולכן הם פחות רגישים לתנודתיות בשווקים הסחירים, לפחות בזמן הקצר.
חוב מגובה נכסים– נכסים המשמשים כבטחונות (כגון נדל"ן, ציוד, רכבים) מצמצמים את הסיכון במקרה של "דיפולטים", אם כי חשוב, כמובן, לברר את איכות הנכס המגבה. ככל שהנכס המגבה איכותי ויציב, הרי שגם אם שווקים סחירים מתנודדים, הקרנות שמספקות הלוואות אלו עשויות להיות מוגנות יותר בגלל ערך הנכסים המגבים.
אנחנו מצפים שהאפיק האלטרנטיבי, בפרט בפלח הקרנות האיכותיות (כפי שאנו מעריכים את הקרנות שעל מערכת iFunds), ימשיך להיות יציב יותר בהשוואה לשווקים הסחירים, גם בתקופה של ירידות חדות וגם בתקופה של עליות חדות. השקעה לטווח ארוך בנכסים אלטרנטיביים איכותיים צפויה הן להגדיל את התשואה הכוללת של התיק, והן להקטין את התנודתיות שלו. כדי ליהנות מכך, המשקיע אכן צריך להחזיק בנכסים לטווח ארוך. מימושים מהירים, בין אם אחרי תקופה של עליות, או במהלך ירידות – מונעים יתרונות אלו.