עם קצת תמיכה: הפוטנציאל האדיר של השקעות אלטרנטיביות בעולם ניהול העושר
פלטפורמות טכנולוגיות מעניקות ליועצי ההשקעות בתחום ניהול העושר הזדמנויות חדשות לשלב השקעות אלטרנטיביות בתיקי הלקוחות. כדי להוציא את המיטב מהשוק הרווחי, נדרשים כלים מתאימים ותמיכה שוטפת ממנהלי הקרנות בידע ובביצוע בדיקות נאותות
השקעות אלטרנטיביות מציעות הזדמנות משמעותית עבור מנהלי עושר (יועצים וחברות פיננסיות המנהלים עושר של לקוחות, לדוגמא פמילי אופיס) השואפים לשפר את תוצאות ההשקעה עבור לקוחותיהם. בהשקעות אלה גלום פוטנציאל רב להגדלת התשואות ולצמצום התנודתיות בתיק ההשקעות, והן יכולות להיות תוספת חשובה לתיק ההשקעות בתקופות של תנודתיות גבוהה בשווקים או אינפלציה. בשנת 2022, הוכח עד כמה גדול ערכן של השקעות אלטרנטיביות כאשר השווי של תיק מסורתי 60/40 (תיק השקעות המורכב מ-60% מניות ו-40% אגרות חוב) ירד ביותר מ-15%, בעוד שהשקעות אלטרנטיביות בדרך כלל נותרו יחסית יציבות. כתוצאה מכך, באופן טבעי, לקוחות בעולם ניהול העושר, לרבות אלו שטרם נכנסו לתחום ההשקעות אלטרנטיביות, שמו לב לכך והחלו לחקור את אפשרויות ההשקעה הייחודיות בקטגורית נכסים זו.
לפי Bain & Company, משקיעים פרטיים החזיקו במחצית מהעושר העולמי (140-150 טריליון דולר) בשנת 2022, ואילו משקיעים מוסדיים החזיקו וניהלו סכום דומה (135-145 טריליון דולר). אלא שבקרב משקיעים פרטיים, רק שיעור זעום מתוך נכסי ההשקעה מופנה לאסטרטגיות השקעה אלטרנטיביות (מוערך בפחות מ-5%), ומכאן שקיימת בשוק זה הזדמנות לצמיחה משמעותית.
בעוד שמשקיעים מוסדיים נהנים מהיתרונות של השווקים הפרטיים כבר זמן מה, למשקיעים פרטיים ומנהלי עושר חסרים הידע והטכנולוגיה הדרושים כדי להיכנס לשוק ההשקעות האלטרנטיביות ולהיות חלק ממנו בצורה שתהיה משמעותית לתיקי ההשקעות של הלקוחות שלהם. מנהלי קרנות שמעוניינים לשווק את המוצרים שלהם ללקוחות ניהול העושר נתקלים בקשיים משמעותיים בשל הביזור המאפיין את התחום. חברת המחקרCerulli מעריכה כי ישנם כ-290 אלף יועצים פיננסיים בארה"ב בלבד, המנהלים נכסים של 26.9 טריליון דולר של משקיעים פרטיים.
אנו סבורים כי חשיפה מוגברת להשקעות אלטרנטיביות תיתן למשקיעים פרטיים את אותו פוטנציאל תשואה משופרת ואת פיזור תיק ההשקעות הרחב יותר שממנו נהנים משקיעים מוסדיים מזה זמן רב. עם זאת, לשם השגת יעדים אלו נדרש שינוי תפיסה: השקעות אלטרנטיביות לא צריכות להיראות רק כחשיפה נוספת, אלא כאחזקות ליבה בתיק. גם בנכסים הציבוריים וגם באלטרנטיביים כדאי להקצות גם לתחומי צמיחה וגם לתחומים המניבים הכנסה שוטפת.
בסיס הידע
בסקר שערכה חברת ניהול ההשקעותiCapital בקרב יועצים פיננסיים בארה"ב ב-2023, אמרו 95% מהנשאלים כי נחוצים להם תכנים והדרכה בנושא השקעות אלטרנטיביות. דברים דומים אמרו גם מנהלי קרנות אלטרנטיביות. מחקר של Cerulli מצא ש-67% מהם רואים בהכשרת יועצים בתחום זה אתגר מרכזי. בנוסף, משקיעים פרטיים רבים זקוקים לתמיכה בתהליכי בדיקת נאותות, שהם קריטיים בשווקים הפרטיים. אלו משאבים הכרחיים עבור יועצים המעוניינים להשיא ערך ללקוחותיהם באמצעות השקעות אלטרנטיביות.
גישה
בעבר, למנהלי עושר הייתה גישה מוגבלת בלבד לשוק ההשקעות האלטרנטיביות בגלל שחסרים להם אמצעים ומשאבים שונים שמשמשים משקיעים מוסדיים, ואינם זמינים למשקיעים פרטיים הפועלים בשוק מבוזר זה.
פלטפורמות טכנולוגיות כמו iCapital מסירות חסמים ומחברות בין לקוחות, יועצים פיננסיים, ומנהלי קרנות. באמצעות הפלטפורמה הפתוחה שלה,iCapital מהווה Marketplace להשקעות בשווקים הפרטיים, ומאפשרת למנהלי קרנות להגיע לרשת רחבה של יועצים. בנוסף, צוות מומחים ייעודי להשקעות אלטרנטיביות מסייע ליועצים להבין אסטרטגיות שונות ולהתאימן לתיקי ההשקעות, ובכך תומך גם במנהלי הקרנות בהפצת ההשקעות שלהם.
ביצוע
המורכבות והנטל הניהולי הכרוכים בהצעת השקעות אלטרנטיביות למספר רב של משקיעים היו בין הגורמים לכך שאימוץ השקעות אלה בעבר היה מוגבל. ואולם, פלטפורמות כמו iCapital מקלות כעת על המלאכה, ומאפשרות ליועצי ההשקעות להציע ללקוחותיהם קרנות איכותיות, ולמנהלי קרנות לגשת לפלח רחב יותר מעולם ניהול ההון הפרטי, תוך שהם מתמודדים בפועל רק עם גורם אחד, בדומה למשקיע מוסדי טיפוסי.
הטכנולוגיה שינתה גם את תהליך ההצטרפות שהיה ידני ומסורבל, ובנוסף הן מספקות לוחות בקרה המציגים נתוני ביצועים, התראות על קריאות הון, מידע על תזרימים ודיווחי מס אוטומטיים, ובכך יוצרות חוויה דיגיטלית מקצה לקצה, שקופה לחלוטין. על פי Cerulli, יועצי השקעות מסתמכים יותר ויותר על פלטפורמות אלו לצורך למידת השווקים ובדיקות נאותות, והפלטפורמות מאפשרות להם ללמוד, להשקיע ולנהל את ההשקעות האלטרנטיביות שלהם במקום אחד. שיתוף פעולה עם פלטפורמה טכנולוגית מאפשר גם למנהלי קרנות להרחיב את פעילותם והפצתם בערוץ ניהול ההון הפרטי בצורה חלקה.
מגמות בעולם ניהול העושר
השינויים שמתרחשים בשנים האחרונות בשוק קרנות ההשקעה האלטרנטיביות הנזילות למחצה מאפשרים למשקיעים פרטיים גישה נוחה יותר לניהול השקעות ברמה מוסדית, באמצעות כלים המותאמים לצורכיהם. קרנות אלו, הפועלות לרוב ללא הגבלת זמן Evergreen, מאפשרות פדיון תקופתי של מניות, ומספקות נזילות רבה יותר בהשוואה למבנה המסורתי של קרנות השקעה אלטרנטיביות.
לאור הביקוש הגובר בקרב משקיעים פרטיים לתשואות גבוהות וליותר גיוון בתיק ההשקעות, אנו סבורים כי צפויה תנועה של משקיעים מהתמהיל המסורתי של 60/40 אל עבר פתרונות אלטרנטיביים בתחום ההון והאשראי. בסקר יועצים פיננסיים של iCapital לשנת 2023, ציינו כמעט כל הנשאלים (95%) כי בכוונתם להתמיד בהקצאות להשקעות אלטרנטיביות בשנה הקרובה, או אף להגדילן – כפי שאמרו 44% מהם. בקרב יועצים המנהלים נכסים בשווי של 500 מיליון דולר ומעלה, נתון זה גבוה עוד יותר (58%).
גובר העניין בקרנות השקעה פרטיות
בפלטפורמת iCapital זיהינו מגמה ובה ככל שמספרן של החברות הנסחרות בבורסה מצטמצם, כך משקיעים פרטיים מפחיתים את מידת החשיפה שלהם למניות ציבוריות, ותחת זאת מעדיפים הזדמנויות בשוק קרנות ההשקעה הפרטיות. באיחוד האירופי, מספר החברות הנסחרות בבורסה ירד מ-7,975 בשיא בשנת 2001 ל-6,538 בשנת 2019, ירידה של 18%.9, ובארה"ב ירד מספר החברות הנסחרות בבורסה מ-8,090 בשיא, בשנת 1996, ל-4,266 ב-2019, ירידה של כ-50%.10.
ככל שיותר חברות נשארות פרטיות למשך זמן רב יותר, נוצרת למשקיעים פרטיים הזדמנות ליטול חלק בהזדמנויות צמיחה לטווח ארוך, שהיו זמינות בעבר רק בשווקים הציבוריים. במחצית הראשונה של 2023, נראתה ירידה בשווי הרכישות בקרנות השקעה פרטיות, מה שזימן למנהלי קרנות נקודת כניסה אטרקטיבית לרכישת חברות והשבחת ערכן. בנוסף, ראינו עלייה בביקוש לקרנות השקעה פרטיות משניות, שיכולות לספק נקודת כניסה למשקיעים פרטיים המעוניינים בחשיפה ישירה לקרנות השקעה פרטיות, אך חוששים מהפער (שעשוי להיות משמעותי) בין ביצוע התחייבות לבין קבלת תקבולים.
גובר הביקוש לאשראי פרטי
ניכרת עלייה גם בביקוש מצד משקיעים להשקעות באשראי פרטי, כולל במבנים פתוחים המאפשרים נזילות תקופתית, כדוגמת קרנות BDC (חברות פיתוח עסקי) לא סחירות. אשראי פרטי ניתן בדרך כלל בתמורה לתשלומי ריבית בתוספת לשער ריבית משתנה, שעולה ויורד ביחס לעליות הריבית שראינו בחודשים האחרונים. מבנה ריבית משתנה זה מפחית את סיכון הריבית עבור משקיעים ומספק הגנה בסביבה אינפלציונית.
יתרה מכך, מכיוון שמנהלי אשראי פרטי בדרך כלל מסוגלים להשיג הגנה מפני ירידות שער באמצעות בדיקות נאותות והתניות הנקבעות בהסכמי ההלוואה שלהם, אסטרטגיות אלו מושכות משקיעים המחפשים מקורות תשואה שאינם תלויים זה בזה, וזאת כדי להקטין את הסיכון בתיקי המניות והאגרות הציבוריות המסורתיים של לקוחותיהם. בנוסף, המבנה של BDC לא סחירה מאפשר נזילות רבעונית, ומספק גמישות רבה יותר למשקיעים פרטיים שעשויים להסס להשקיע במבנה אשראי פרטי סגור.
החיבור הטכנולוגי ירחיב את מעגל ההזדמנויות למשקיעים ולקרנות
בעולם ניהול העושר גלום פוטנציאל עצום בהיקף של טריליוני דולרים, אולם לצורך גישה לקהל לקוחות זה נדרשת תמיכה. ככל שהטכנולוגיה והחידושים במוצרים הפיננסיים המוצעים ללקוחות מרחיבים את אפשרויות הגישה להשקעות אלטרנטיביות, ניתנת ליועצים פיננסיים הזדמנות להניב תשואות משופרות ללקוחותיהם. חשוב שמנהלי הקרנות יציידו את היועצים בידע, במשאבים ובכלים המתאימים שיאפשרו להם להסביר ללקוחות כיצד השקעות אלטרנטיביות משתלבות בתיקי ההשקעות שלהם. פלטפורמות מבוססות טכנולוגיה, כמו iCapital, מחברות בין מנהלי קרנות ויועצים פיננסיים באמצעות פתרונות השקעה אלטרנטיביים אוטומטיים מקצה לקצה, ומאפשרות לשני הצדדים להשיג ביתר יעילות את היעדים והמטרות שלהם.