כבכל סוף שנה, iFunds ערכה סקר אנונימי בקרב מעל ל -60 פמילי אופיס ישראלים לקראת שנת 2025.
להלן הממצאים העיקריים שעלו מתוצאות הסקר:
- במהלך שנת 2024, 100% מהפמילי-אופיס שהשתתפו בסקר, ציינו כי לקוחות הסיטו כספים מחוץ לישראל, אך יחד עם זאת, הם ציינו כי הם צופים התמתנות במגמה במהלך 2025.
- החלק האלטרנטיבי בתיק ההשקעות רשם בשנת 2024 גידול של כ-50% בהשוואה לשנת 2023.
- בהחזקות בהשקעות אלטרנטיביות, קרנות החוב זוהו כאפיק הפופולרי ביותר, ורוב הפמילי-אופיס צופים המשך גידול בהשקעות בתחום זה גם בשנת 2025.
- ניכרת ירידה בחסמים להשקעה בקרנות אלטרנטיביות, כפי שהם נתפסים ע״י הפמילי-אופיס. הקשיים המרכזיים – נזילות נמוכה ודמי ניהול גבוהים שקיבלו את מירב האחוזים בשנה שעברה, ירדו בשיעורם השנה.
- אוכלוסיית הפמילי-אופיס בישראל הופכת למקצועית ומיומנת בתחום האלטרנטיבי, מגמה שעולה מתוך השוואת התשובות לסקר בשנה שעברה (עליה בהיקף ההחזקות האלטרנטיביות, עלייה בשיעור המשיבים, ירידה בהתייחסות לקשיים עיקריים וכו').
נקודות עיקריות
- השפעות עיקריות של המלחמה על המשקיעים:
- הסטת השקעות לחו"ל הייתה ההשפעה הבולטת ביותר – אותה ציינו 76% מהמשיבים, כאשר 24% מהמשיבים אף ציינו שיותר מ-50% מלקוחותיהם הסיטו השקעות לחו"ל. בפועל, המערכת הפיננסית בישראל נותרה יציבה. יתר על כן, על אף המלחמה, במהלך 2024 לא נרשם פיחות של השקל מול המטבעות העיקריים, ובנוסף שוק המניות המקומי רשם עליות חדות.
- תנאים אלו עשויים להסביר את ההערכת המשיבים לקראת 2025, שכוללת רגיעה יחסית בהסטת כספים לחו"ל: 48% מהמשיבים מעריכים שרק עד 10% מלקוחותיהם יסיטו כספים נוספים לחו"ל. 8% מהמשיבים בלבד סוברים שיותר מ-50% מלקוחותיהם יסיטו כספים לחו"ל בשנה הקרובה.
- השפעות נוספות של המלחמה על המשקיעים:
- בוצעו שינויים רבים יחסית בהחזקות בשוק המקומי.
- ירדה ההתעניינות בהשקעות בנדל"ן בישראל.
- הוגדלה החשיפה למניות של חברות בטחוניות.
- פחות מחפשים סיכון בהשקעות ויותר שמירה על ערך התיק.
הערכות מאקרו לשנת 2025:
יש קונצנזוס לגבי המשך התחזקות השקל ביחס למטבעות העיקריים (58% מהמשיבים).
42% מהמשיבים מעריכים ששוק המניות המקומי יוסיף לעלות.
42% סוברים ששנת 2025 תהיה עם ביצועים מתונים ביחס ל-2024.
38% צופים התמתנות נוספת בסביבת האינפלציה וירידה בסביבת הריבית.
שינויים שמבוצעים או מתוכננים בתיקי ההשקעות:
חצי מהמשיבים מתכוונים להגדיל חשיפה לקרנות אלטרנטיביות, ופחות מ-10% מתכננים הקטנה לאפיק זה. ככל הנראה על רקע התוצאות הטובות שיש למרבית הקרנות בשנים האחרונות, והיכרות מעמיקה יותר עם התחום.
בשאר האפיקים, רוב המשיבים לא מתכננים לבצע שינויים מהותיים. אולם כשליש מתכננים הגדלת חשיפה לאפיק הקונצרני, ושיעור דומה מתכננים הגדלת חשיפה כוללת של התיק למח"מ.
ממצא מעניין נוסף – שיעור המתכננים להקטין חשיפה למטבעות דיגטליים (25%) גבוה מעט מאלו שמתכוונים להגדיל חשיפה לנכסים אלו (21%).
ניתוח הפעילות בקרנות אלטרנטיביות מלמד על החזקות נאות בתחום האלטרנטיבי (23% מנפח התיקים הכולל):
מדובר על גידול משמעותי בהשוואה לשנה שעברה (16% מנפח התיקים). על רקע ההתמקצעות הגוברת של גופי Family Office בתחום.
לרוב המשיבים יש החזקות בקרנות חוב פרטי (100%), נדל"ן (91%), אקוויטי (88%), וגידור (72%). רק לכ-40% יש חשיפה לקרנות המשקיעות בתשתיות.
יש כוונה להגדיל חשיפה בעיקר בקרנות Private Debt (52% מהמשיבים) ו-Private Equity (41%). מנגד, כמעט אף אחד לא מתכנן הקטנת החזקה באפיקים האלטרנטיביים, למעט באפיק קרנות הגידור שם 18% מתכננים הקטנה (27% מתכננים הגדלת חשיפה לקרנות גידור ו-55% מתכננים להשאיר את החשיפה לאפיק זה ללא שינוי).
הסיבות העיקריות שצויינו לשילוב קרנות אלטרנטיביות בתיקים:
הקטנת התנודתיות הכוללת של תיק ההשקעות (80%)
מתאם נמוך עם נכסים אחרים בתיק (56%)
בשנה שעברה, הסיבה העיקרית שצויינה הייתה הגדלת התשואה הכוללת של התיק (67%), כאשר השנה היא קיבלה רק 48%. ככל הנראה על רקע השנה המצויינת שנרשמה באפיקים הסחירים.
הקשיים העיקריים שצויינו בשילוב קרנות אלטרנטיביות בתיקים:
נזילות נמוכה בהשוואה לנכסים סחירים (58% השנה, לעומת 73% בשנה שעברה)
דמי ניהול גבוהים (50%, לעומת 67% בשנה שעברה).
שתי הסיבות האלו קיבלו גם את מירב התשובות בשנה שעברה, אם כי חלה ירידה בשיעורן.
הסיבה השלישית בשכיחותה – סכום השקעה מינימלי גבוה (46%).
כיצד נערך הסקר?
הסקר נשלח כקישור במייל ליותר מ-60 פמילי אופיס ישראלים. הסקר נעשה באופן אנונימי לחלוטין, ללא מסירה של כתובות המייל זשל העונים, ולא נערך מיפוי של מאפייני העונים (גודל החברה, מספר לקוחות, אופי לקוחות וכו'). יתכן שהמשיבים אינם מהווים מדגם מייצג של סך אוכלוסיית הפמילי אופיס בישראל.
התוצאות המלאות:
נספח: הסקר