משקיע כשיר - מידע עדכני עבור משקיעים כשירים

עולם ההשקעות גדוש בחוקים והגדרות שונות, כאלו אשר אמורות להגן לא רק על המשקיעים באשר הם אלא גם על חברות ההשקעה שונות. לכן אחת התקנות או ההגדרות הפופולריות איתה ייפגשו לא מעט מהמשקיעים תהיה הגדרה של ”משקיע כשיר”. הגדרה זו אשר נקבעה על ידי הרשות לניירות ערך, מבקשת לסווג את המשקיעים עבור השקעות המיועדות עבור גופים מסודיים. הגדרה שכזו מבקשת להכיר ביכולותיו הפיננסיות של המשקיע לצד יכולת נזילות ועוד פרמטרים נוספים. הגדרה זו נעה על פני שלושה מבחנים, כאשר בכל אחד מהם ייבחנו לא רק שווי ההכנסות של המשקיע אלא גם את שוויו

משקיע כשיר
משקיע כשיר

תוכן עניינים

מי הוא משקיע כשיר?

ההגדרה של משקיע כשיר חוקקה בחוק עוד בשנת 1968, והיא ביקשה להכיר בהבדל שבין יועץ השקעות המנהל את תיקי ההשקעות לבין הלקוח, המבקש לבצע השקעות שונות. אך ההגדרה הזו עברה עוד מספר גלגולים עם תיקונים לחוק שנעשו בשנת 1995, כאשר במרץ של שנת 2016 החוק כלל רק קריטריונים פיננסים מהלקוחות פוטנציאלים והסיר דרישות למיניהן כמו מספר עסקאות שנעשו בעבר, מומחיות בשוק ההון (שכלל גם מבחן) ועוד. כיום ההגדרה למשקיע כשיר תתבסס על יכולותיו הפיננסיות של המשקיע ובמידה ואכן יעמוד באותן הגדרות(עליהן נרחיב בהמשך), הוא יוחרג מספירת 35 המשקיעים בפנייה לגיוס כספי ציבור וייחשפו בפניו השקעות ללא כל צורך בתשקיף וללא מגבלת ניצעים. 

כיצד מוגדר משקיע כשיר?

ההגדרה של משקיע כשיר כמו שציינו כבר אינה דורשת עמידה במבחני ידע או במספר העסקאות בהם לקח חלק המשקיע, אלא דורשת עמידה בשלושה מבחנים. המבחן הראשון הוא שווי הנכסים של המשקיע הכשיר כאשר מבחן זה יאמוד את שווי נכסיו של המשקיע, אשר אמורים לעמוד בכ-8.1 מיליון שקלים. חשוב לזכור כי הנכסים אלו אינם כוללים ביטוחי מנהלים, נכסי נדל”ן או קרנות פנסיה

עד שנת 2016 סף שווי הנכסים עמד על כ-12 מיליון שקלים, אך כיום הוא ירד ואליו הצטרף מבחן נוסף והוא גובה ההכנסה. מבחן זה משלב בתוכו את סך ההכנסות האישיות או המשפחתיות של המשקיע, כאשר הכנסה אישית אמורה להגיע עד לכדי 1.2 מיליון שקלים ואילו הכנסה משפחתית תעמוד על כ1.8 מיליון. 

לצידו של מבחן זה קיים גם מבחן משולב, המבקש לבחון את יכולותיה של חברה או משקיע ככשירים ללא הפרדה בין הכנסה האישית לבין ההכנסה המשפחתית. מבחן שכזה דורש נכסים בשווי של חמישה מיליון שקלים, לצד הכנסה משפחתית בהיקף של תשע מאות אלף שקלים או כשש מאות אלף שקלים. 

ממה נהנה משקיע כשיר?

לאחר סבב הגדרות ובדיקות שונות במידה ואכן משקיע יקבל את המעמד של משקיע ”כשיר”, הוא ייחשף אל מנעד עצום של מידע והזדמנויות פיננסיות שמרביתן אינן חשופות לציבור. בין אם מדובר בהנפקות פרטיות של חברות שונות, בקבלת מידע בנוגע לתוכניות עסקיות, תשואות עבר וכמובן תחזית לתשואות עתידיות. הגדרה שכזו תאפשר בין היתר חשיפה אל מנעד עצום של השקעות שונות, גם בצורה פרטית וגם דרך חברות השקעות כאלו ואחרות. 

מבין ההשקעות הפופולריות אליהן ייחשפו משקיעים כשירים יהיו קרנות ריט, המציעות השקעות נדל”ן מגוונות ובפיזור כסף בצורה מאוזנת. השקעות בתשתיות ברחבי העולם, השקעות בסקטורים מעולם המדיה והבידור ועד להשקעות אנרגיה עתידיות ואף להשקעות סטראט-אפ מקומיים ובינלאומיים. השקעות אלו דורשות עמידה פיננסית גבוה למדי, לכן הרשות לניירות ערך וגם המחוקק החליטו על מגבלות וחסמים שיוכלו להגן גם על החברות ובאותה הנשימה גם על המשקיעים אשר עלולים לחוות הפסדים משמעותיים במקרה של התנהלות לא נכונה. 

התודעה שמאחורי הכספים: מקורות ההשראה של משקיע כשיר

המסע אל הצלחה כלכלית דורש הרבה יותר מאשר ידע טכני וחישובים קרים. להיות משקיע כשיר מצריך חיבור לרבדים עמוקים של מודעות וקשר לזרמי השראה בלתי נראים לעין. 

החזון מעבר לרווחים

משקיע כשיר אינו מונע רק על ידי שאיפה כלכלית חסרת רסן וחסרת תובנה. במקום זאת, הוא נשען על חזון רחב יותר – חזון של צמיחה, התפתחות ויצירת ערך משמעותי בעולם. החזון הזה משמש כנר מדריך, מניע את ההחלטות וההשקעות אל כיוונים בעלי משמעות ארוכת טווח.

אינטואיציה וחוכמה פנימית

משקיע כשיר אינו סומך רק על נתונים חיצוניים, אלא גם על החוכמה הפנימית שלו. הוא מפתח אינטואיציה חדה, המבוססת על ניסיון, תבונה ורגישות להזדמנויות וסיכונים שאינם ניתנים לכימות. האינטואיציה הזו מאפשרת לו לקבל החלטות נבונות במצבי אי-ודאות.

לקוחות ושותפים עסקיים כמקור השראה

משקיע כשיר שואב השראה מאנשים שהוא עובד איתם ומשרת – לקוחות ושותפים עסקיים. היכולת להקשיב בתשומת לב לצרכיהם, לרגשותיהם וחזונם היא מפתח להבנת הזדמנויות עסקיות משמעותיות. מתוך הקשר האנושי הזה, המשקיע הכשיר יכול לפתח תובנות חדשות ולגלות פתרונות יצירתיים שיוסיפו ערך לכל הצדדים המעורבים. היחסים הבין-אישיים האלה מזכירים למשקיע את החשיבות של אמפתיה, שיתוף פעולה והשקעה ארוכת טווח בקשרים משמעותיים.

פרמטרים נוספים

  • פילוסופיות השקעה: משקיעים רבים מוצאים השראה בגישות השקעה קלאסיות, כמו ערך, צמיחה או הכנסה. גישות אלו מציעות מסגרת תיאורטית להבנת שוק ההון וקבלת החלטות השקעה.
  • מנהלים ומנהיגים: משקיעים רבים מעריצים מנהלים ומנהיגים מצליחים בתחום העסקים והפיננסים. ניתוח החלטותיהם, אסטרטגיותיהם ותפיסת עולמם יכול לספק תובנות יקרות ערך עבור משקיעים.
  • ספרים ומאמרים: ספרות מקצועית ומאמרים בתחום הפיננסים והשקעות מהווים מקור ידע חשוב עבור משקיעים. ניתוח מקרים בוחן, למידת אסטרטגיות השקעה ותובנות מעמיקות על שוק ההון תורמים רבות להרחבת הידע והיכולות של משקיעים.

סיכום

להיות משקיע כשיר דורש שילוב של מספר מקורות השראה חיוניים. ראשית, חשוב שלמשקיע יהיה חזון רחב היקף שחורג מעבר לשאיפה כלכלית חסרת רסן וחסרת תובנה. לקוחות ושותפים עסקיים יכולים לשמש מקור השראה משמעותי – היכולת להקשיב להם בתשומת לב ולהבין את צרכיהם וחזונם היא מפתח לזיהוי הזדמנויות משגשגות. בנוסף, פיתוח אינטואיציה חדה המבוססת על ניסיון וחוכמה פנימית חיוני להכוונת החלטות במצבי אי-וודאות. כאשר משקיע כשיר משלב את כל המקורות האלה של תובנה והשראה עם ידע טכני, הוא יכול להגיע להחלטות השקעה מושכלות ובעלות ראיה ארוכת טווח המניבות ערך אמיתי.

לפרטים נוספים צרו קשר

שאלות נפוצות

משקיע כשיר הוא משקיע המכיר בכלי השקעה ספציפי של תוכניות השקעה והשקעות פנסיוניות בלבד, ולא נדרש לו לעמוד במגבלות השקעת הכספים המוטלות על משקיעים רגילים.

היתרון העיקרי הוא האפשרות להשקיע סכומים גבוהים יותר מבלי להיות חייב לעמוד במגבלות ההשקעה המוטלות על משקיעים רגילים. כמו כן, תוכניות השקעה כשיר מציעות גם יתרונות מספריים אחרים, כגון עלות נמוכה יחסית לתועלת משוערת, אפשרות להשקיע במניות, תעודות סל, קרנות נאמנות

החסרון העיקרי הוא המגבלה שלא ניתן להשקיע בכל כלי השקעה שקיים, אלא רק בכלי השקעה ספציפיים שהוצעו על ידי גופי התמיכה במסגרת תוכניות השקעה כשיר. כמו כן, יתכן גם שתוכניות השקעה כשיר יכולות להיות פחות גמישות מת

כלי השקעה שהמשקיעים כשיר יכולים להשתמש בהם כוללים תוכניות השקעה והשקעות פנסיוניות שקיבלו אישור מרשויות המוסמכות לכך.