נפילת בורסת קריפטו: עדכון

עדכון על נפילת בורסת קריפטו

03 warn tone pass

הפרטים

1. במהלך שבוע שעבר, קרסה בורסת הקריפטו FTX בבעלות Sam Bankman-Fried, והחברה בבעלותו הגישה לרשויות בארה”ב בקשה לפתיחה בהליכי חדלות פירעון.

2. לבנקמן, מיליארדר ואישיות בעולם הקריפטו, היה חזון להפוך את FTX לזירת השקעות שמאפשרת לכל אדם את כל ספקטרום האפשרויות “להשקעת הדולר הבא שלו” (כדבריו) – לרבות רכישת מניות ונכסים שאינם נכסים קרפיטוגרפיים.

3. לזכותו ייאמר, כי בורסת FTX הציגה ממשק סופר נוח למשתמשים, ונחשבה במשך תקופה ארוכה כפירמה שמסוגלת בהנהגתו להוביל את מאמצי התעשיה לעבר DeFi (Decentrelized Finance) – שוק פתוח למסחר שאינו נשלט בידי גורם ריכוזי כזה או אחר.

4. בנקמן ניצל את “המערב הפרוע” הלא-מפוקח של שווקי הקריפטו, והשתמש בכספי לקוחות כדי לממן רכישות של מיזמי קריפטו כושלים שנמצאו במצוקה דרך קרן ההשקעות Alameda שמצויה גם היא בבעלותו – ואף החזיקה בעצמה בהיקפים גדולים של מטבע הקריפטו של FTX. 

5. דינמיקת הקריסה של FTX במהלך השבוע האחרון הייתה מעניינת, בייחוד משום חלקו של מי שנחשב ליריבו של בנקמן – Changpeng Zhao, מייסד בורסת הקריפטו הגדולה בעולם (Binance). בתחילת השבוע, טרם החלו הירידות החדות בשווי המטבע של החברה, הציע CZ לקנות מטבעות בהיקפים גדולים ובכך לחלץ את החברה – בכפוף לבדיקת נאותות. יומיים-שלושה לאחר מכן, הודיע CZ (בטוויטר) על עזיבתו את העסקה וכי לאחר בדיקה הוא לא מעוניין ברכישה – ובכך גזר מכת מוות לשווי החברה.

 

מצ”ב כתבה רצינית ומקיפה על האיש והפרשה מוול סטריט ז’ורנל: How FTX’s Sam Bankman-Fried Went From Crypto Golden Boy to Villain – WSJ

* אגב, מצויין שם שאחת הפירמות שאליהן פנה בנקמן לחילוץ היא פירמת השקעות הפרייבט אקווטי TPG (כן כן..) – שדחתה את ההצעה לאחר בדיקה קצרה גם כן.

 

השלכות:

6. הכתבה מתארת מספר השלכות אפשריות של הפרשה ונפילת FTX:

א. ההכרה בקרב משקיעים שהערך בקריפטו יכול להימחק ברגע אחד קצר.

ב. נסיגה של תעשיית ה- DeFi, שמאבדת שחקן מוביל, הון משמעותי ומוניטין.

ג. חוסר אמון שיתגבר בציבור הרחב בהשקעות קריפטו בכללותן.

ד. מחיקת ההון של הרבה מאוד משקיעי “מיינסטרים” וגופים מוכרים שהיו מושקעים ב-FTX בדרך זו או אחרת.

ה. וכמובן, כניסה חזקה יותר של מערכות הרגולציה על בורסות קריפטו וגופים דומים בתעשיה זו. 

 

7. יש לציין כי זו לא הפעם הראשונה שנופלת בורסת קריפטו. בשנת 2014 קרה אירוע דומה שעשה הרבה מאוד רעש (בעיקר במזרח) – כאשר נפלה בורסת הקריפטו הגדולה ביותר דאז והחלה בהליכי חדלות פירעון ביפן – Mt.Gox. במקרה שלהם הכשל היה בגניבה איטית ומתמדת של מטבעות ביטקוין היישר מארנק הבורסה החל משנת 2011. 

 

8. למעשה, אירועים דומים של קריסת גופי קריפטו גדולים הם די נפוצים – ואין בהם די כדי לעצור את התקדמות תעשיית הקריפטו אשר סופגת ביקורת קשה במספר מישורים.

אירועים דומים שניתן לציין כאן:

א. קריסת בורסת E-gold ב2008 (טרם השקתו של הביטקוין)

ב. ריבוי אירועי פריצה וגניבה של מטבעות מבורסות קריפטו שונות, שהובילו בתחילת העשור הקודם להקשחות רגולטוריות דרמטיות במזרח הרחוק, ובשלהי העשור הקודם גם להקשחות רגולטוריות במערב. דוגמאות לאירועי פריצה מפורסמים ניתן למצוא בכתבה: The Biggest Cryptocurrency Heists of All Time | Comparitech

ג. רק לפני כחודש, דווח על גניבה מסיבית של מטבעות מבורסת Binance.

ד. ב-2017 קריסה מרובה של גופים קטנים שניפחו ערך בצורה מלאכותית על ידי ICOs (הנפקות מטבע קריפטוגרפי) – עם הופעת היכולת ליצור “חוזים חכמים” על מערכת אתריום.

 

9. יש לשים לב לקרדינליות של האירועים הנ”ל. מיצוב האירועים על ציר הזמן מצביע על קורלציה ברורה בין תקופות משבר במחיר הביטקוין לבין קריסתם של גופים בתעשיית הקריפטו. בפרט, כאשר מחיר הביטקוין הוא בעל מומנטום חיובי – כלל הגופים בתעשיה נוטים לצמוח (במיוחד הגדולים, ובייחוד הבורסות שמאפשרות כניסה של כסף חדש). לאחר מכן, כאשר המומנטום קורס (drawdown), אירועים שליליים על גופים שונים מופיעים חדשות לבקרים – ונורות האזהרה של הציבור כלפי שוק המטבעות הדיגיטליים חוזרות להבהב במלוא המרץ.

 

מחשבות, לקחים ומסקנות:

1. טכנולוגיה לא מעלימה את כשל חטא הגאווה – בנקמן מתואר כבעל גישה שחצנית וקשוחה, שרגיל היה ששופכים עליו כסף עבור מילים משכנעות, ללא פיקוח או ביקורת.

2. אוי האירוניה – ניגוד עניינים שיכול להיווצר בין האינטרס הפרטי של המנכ”ל/בעל השליטה האפקיטיבית לבין זה של החברה – מתואר בתחום מדעי החברה כ-“בעיית הנציג”. בעיית הנציג היא אותה הבעיה שמנסה תעשיית הקריפטו לפתור מלכתחילה (התלות בשלטון מרכזי