
קרנות אלטרנטיביות
קרנות אלטרנטיביות
נוף ההשקעות הדינמי של היום, קרנות השקעה אלטרנטיביות צברו פופולריות משמעותית בקרב משקיעים המחפשים פיזור ותשואות גבוהות יותר. קרנות אלו מציעות גישה לסוגי נכסים ואסטרטגיות השקעה לא מסורתיות, כשהן מספקות הזדמנויות ייחודיות לשיפור ביצועי של תיק ההשקעות אבל לא רק. בשל כך מומלץ להכיר לעומק את עולמם של קרנות ההשקעה האלטרנטיביות, , החל מסוגים שונים אשר נמנים תחתיה ועד קבלת מידע רלוונטי שכל משקיע צריך לדעת. על ידי השגת הבנה מקיפה של קרנות אלטרנטיביות, כל משקיע יוכל לקבל החלטות השקעה מושכלות ולפתוח אפיקים חדשים של צמיחה עבורו.
למה קרנות אלטרנטיביות?
קרנות השקעה אלטרנטיביות מתאימות בדרך כלל למשקיעים מנוסים שיש להם הבנה מעמיקה יותר של נוף ההשקעות, אבל גם למשקיעים חדשים התרים אחר השקעות חדשניות ומותאמות לתקופה הנוכחית. למרות שהשקעות אלו דורשות לעיתים סבילות סיכון גבוהה יותר או תיק השקעות נרחב, הן גם מאפשרות להקצות חלק מנכסיהם של המשקיעים לאסטרטגיות חלופיות.
בשל כך קרנות אלטרנטיביות הן אופציה אטרקטיבית למשקיעים המעוניינים לגוון את התיקים שלהם מעבר לסוגי נכסים מסורתיים כמו מניות ואג”ח. על ידי הכללת השקעות אלטרנטיביות, כגון הון פרטי, הון סיכון, קרנות גידור או נדל”ן, משקיעים יכולים להפחית את התנודתיות בתיק ולשפר את התשואות המותאמות לסיכון.
קרנות קיימות וסוגי אסטרטגיות
קרנות פרייבט אקוויטי
קרנות הון פרטיות פועלות באמצעות איגוד הון ממשקיעים, כגון משקיעים מוסדיים, אנשים בעלי הון גבוה וקרנות פנסיה, לכדי יצירת קרן. קרן זו מנוהלת על ידי צוות של אנשי מקצוע מנוסים הידועים כשותפים כלליים .(GPs) מנהלי הקרן משתמשים בהון המצטבר כדי להשקיע בחברות פרטיות בעלות פוטנציאל צמיחה גבוה או נכסים בעלי פוטנציאל תשואתי. המטרה היא לייצר תשואות משמעותיות על ידי ניהול פעיל והשבחת הערך של השקעות אלו לאורך תקופה מסוימת, בדרך כלל בסביבות 5 עד 10 שנים. לאחר מימוש ההשקעות, הרווחים מחולקים בין המשקיעים בקרן.
קרנות הון סיכון (VC)
קרנות אלו משקיעות בחברות בשלבים מוקדמים עם פוטנציאל צמיחה מבטיח, לרוב בתעשיות מונעות טכנולוגיה. קרנות הון סיכון מספקות לא רק תמיכה פיננסית אלא גם חונכות והכוונה כדי לעזור לחברות להצליח. קיימות גם הון צמיחה המכוונות אל עבר חברות מבוססות או כאלו שבתחילת דרכן, אשר זקוקות להון על מנת להרחיב את הפעילות, לפתח מוצרים או להיכנס לשווקים חדשים .
קרנות רכישה
קרנות רכישה מתמקדות ברכישת נתח שליטה בחברות בוגרות מתוך כוונה לבצע ארגון מחדש, לשפר את היעילות התפעולית, ובסופו של דבר למכור את החברה ברווח. זה יכול להיות כרוך ברכישות ניהוליות (MBOs) או רכישות של חברות ציבוריות (עסקאות ציבוריות-פרטיות).
קרנות גידור
קרנות גידור משתמשות באסטרטגיות השקעה שונות, כולל הון ארוך/שורט, מאקרו גלובלי, מונעי אירועים ועוד. קרנות אלו שואפות לעתים קרובות לייצר תשואות אבסולוטיות ללא קשר לתנאי השוק, תוך שימוש באסטרטגיות שיכולות להרוויח הן מהשווקים העולים והן מהירידה. קרנות גידור עשויות להשתמש במינוף ואנליזה מדויקים להפליא, כשהן חולשות על פני מספר אסטרטגיות השקעה.
מאקרו גלובלי
קרנות גידור מאקרו גלובליות מתמקדות בניצול מגמות ואירועים מאקרו-כלכליים. מנהלי קרנות מנתחים אינדיקטורים כלכליים, גורמים גיאופוליטיים ומגמות שונות בשוק כדי לבצע השקעה במטבעות, ריביות, סחורות והזדמנויות אחרות ברמת המאקרו. כמו כן קרנות גידור מבצעות השקעה גם בנקודות זמן ואירועים בעלי פוטנציאל. החל מאירועים כגון מיזוגים בין חברות, רכישות, פשיטות רגל או ארגון מחדש. קרנות אלו מנתחות בקפידה גורמים ספציפיים לאירוע ומשקיעות בהתאם כדי לנצל עלות נמוכה ופוטנציאל גבוהה שיכול להתקיים.
קרנות נדל”ן
קרנות נדל”ן מאגדות הון ממספר משקיעים לרכישה וניהול תיק נכסים. כספים אלו מנוהלים בדרך כלל על ידי אנשי מקצוע מנוסים המפקחים על החלטות השקעה, רכישת נכסים, פיתוח ותפעול שוטף. משקיעים יכולים להשתתף בקרנות נדל”ן באמצעות השקעות ישירות או ברכישת מניות או יחידות בקרן. מטרת הקרן היא לייצר תשואות באמצעות הכנסות משכירות, שבח נכסים ורווחי הון פוטנציאליים ממכירת נכסים עתידית.
קרנות נדל”ן נוקטות באסטרטגיות השקעה שונות, שלכל אחת מהן מאפיינים ופרופילים שונים של סיכון-תשואה ייחודיים משלהם. אסטרטגיית ליבה: קרנות נדל”ן ליבה מתמקדות בנכסים יציבים ומניבים הכנסה, כגון בנייני משרדים מסחריים, מתחמי מגורים או שטחי מסחר במיקומים מעולים. הדגש הוא על שימור הון ויצירת תזרים מזומנים קבוע. אסטרטגיית ערך מוסף: קרנות עם ערך מוסף מכוונות לנכסים עם פוטנציאל לא מנוצל או טעונים שיפור.
מטרת הקרן היא הוספת ערך באמצעות שיפוצים, מיצוב מחדש או יוזמות השכרה, במטרה להעלות את ערך הנכס ולהניב תשואות גבוהות יותר. קרנות אופורטוניסטיות מחפשות תשואות גבוהות יותר על ידי השקעה בנכסים עם פוטנציאל עליות משמעותי, לעתים קרובות כרוך בסיכון גבוה יותר. קרנות אלו מכוונות לנכסים במצוקה, פרויקטים עם עיכובי פיתוח או נכסים בשווקים מתעוררים ועם ציפייה לעלייה משמעותית לאורך זמן.
קרנות תשתיות:
קרנות תשתית משקיעות בפרויקטים של תשתיות ציבורית, כגון תחבורה, שירותים, אנרגיה ותשתיות חברתיות. קרנות אלו מספקות תזרימי מזומנים יציבים לטווח ארוך הנובעים משירותים ציבוריים חיוניים. השקעות בתשתיות מציעות לעתים קרובות הגנה על אינפלציה ויכולות להיות אטרקטיביות למשקיעים המחפשים זרמי הכנסה יציבים.
סוגי קרנות תשתית
שותפויות ציבוריות-פרטיות (Public-Privta-Partnerships): קרנות תשתית עשויות להשתתף ב-PPP, הכוללות שיתוף פעולה בין גופים ציבוריים ופרטיים לפיתוח ותפעול פרויקטים של תשתיות. קרנות אלו משקיעות בפרויקטים המספקים שירותים ציבוריים חיוניים תוך מתן תשואות כספיות. דוגמא לפרויקטים שהוקמו בידי קרנות כאלו: עיר הבה”דים, כביש שש ועוד. תשתיות ירוקות: עם הדגש הגובר על קיימות, קרנות תשתית ירוקות מכוונות להשקעות בפרויקטים של אנרגיה מתחדשת, לרבות חוות סולאריות ורוח, מפעלים הידרואלקטריים ומבנים חסכוניים באנרגיה. קרנות אלו שואפות לייצר תשואות תוך תרומה למטרות סביבתיות.
מה חשוב עוד לדעת?
קרנות אלטרנטיביות יכולות לשאת סיכונים ותנודתיות גבוהים יותר בהשוואה להשקעות מסורתיות. אסטרטגיות כמו מינוף, נגזרים ופוזיציות מרוכזות יכולות להגביר את התשואות. עם זאת על המשקיעים להבין היטב את הסיכונים הכרוכים בכל סוג של קרן חלופית, אשר דורשת בחינה של מספר פרמטרים. לכן לפני ההשקעה בקרנות אלטרנטיביות מומלץ להכיר את הרקורד של מנהל הקרן, את אסטרטגיית ההשקעה, נוהלי ניהול הסיכונים ותנאי הקרן והעמלות.
הבנת הביצועים ההיסטוריים של הקרן, תהליך ההשקעה והתאמה של האינטרסים יוכלו לעזור בהתאמת ההשקעה. כמובן שצריך גם להכיר כי קרנות אלטרנטיביות, לרוב יהיו בעלות נזילות מוגבלת, כלומר משקיעים עשויים למשוך את כספם בנקודות זמן אשר הוגדרו מראש. יחד עם זאת בחלק מהקרנות ניתן להנות גם מדיבידנדים לאורך שנות ההשקעה.